Sascha Janssen in uitzending RTL-Z

Sascha Janssen Arbeidsrecht, NIEUWS Leave a Comment

In de uitzending van RTL-Z van 1 augustus 2022 mocht onze advocate Sascha Janssen vertellen over de wetswijzigingen binnen het arbeidsrecht die per die datum zijn ingegaan. Hier treft u aan een link naar die uitzending van RTL-Z Nieuws

Denkt u “ach het heeft geen gevolgen voor mijn bedrijf”, dan wijzen wij u graag nog op het volgende.

Circa 80% van werknemers vallen volgens CBS onder een CAO. Dat betekent dat ongeveer 1,5 miljoen werknemers niet onder een CAO vallen. Voor die werkgevers en werknemers moeten er dus sowieso extra aanpassingen plaatsvinden in arbeidscontracten, handboeken of via een “Bijsluiter”. Daarnaast geldt dat (nog) niet alle CAO’s zijn aangepast. Ten derde: niet alle door werkgever nu verplicht te verstekken informatie staat in CAO’s (zoals bijvoorbeeld: standplaats van werknemer).

Wat zijn de risico’s voor werkgever als werknemer niet of onvolledige geïnformeerd wordt?

Werkgever kan dan aansprakelijk zijn voor schade. Enkele concrete voorbeelden.

Stel werkgever heeft werknemer niet gewezen op vervaltermijn (van 6 maanden) van wettelijke vakantiedagen. Dan zou het kunnen dat werknemer succesvol kan stellen dat er door werkgever geen beroep op de vervaltermijn kan worden gedaan, dit met een stuwmeer van opbouw van vakantiedagen tot gevolg.

Of als werknemer 3 jaar achter elkaar een bonus heeft ontvangen en werkgever werknemer niet tijdig heeft geïnformeerd over de inhoud van de bonusregeling in opvolgend jaar. Dan zou de werknemer de bonusregeling van voorgaande jaren wellicht met succes kunnen claimen.

Heeft werknemer niet correct opgezegd maar had werkgever werknemer niet op de juiste manier van opzeggen gewezen, dan kan de werkgever in dat geval waarschijnlijk geen gefixeerde schadevergoeding op werknemer verhalen.

JENS advocaten heeft dan ook voor werkgevers een zogenaamde “Bijsluiter” opgesteld waarin de uitgebreidere informatieplicht staat opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *