Waarom zou je advocaat én mediator willen zijn?

Sascha Janssen Arbeidsrecht, NIEUWS Leave a Comment

En: als je naast advocaat ook mediator bent, word je dan niet een slechtere advocaat? Kan je dan nog wel opkomen voor de belangen van jouw cliënten? Word je niet te soft om nog (een goede) advocaat te kunnen zijn?

Deze vragen werden mij gesteld toen ik in oktober 2021 begon met de postacademische mediationopleiding bij ADR Instituut.

Als advocaat ben je partijvertegenwoordiger en behartig je de belangen van één partij, jouw cliënt. Je gaat als het ware voor iemand staan. Als mediator dien je neutraal te zijn; alle partijen in de mediation zijn jouw cliënten.

De gestelde vragen waren dus begrijpelijk, ook omdat mensen mij soms – complimenteus bedoeld – als pitbull of tijger betitelen als ik mijn advocatenwerk uitvoer.

Een groot deel van mijn advocatenwerk bestaat echter al uit doorvragen, onderhandelen en onderzoeken waar de echte pijn zit. Mijn eerste vraag bij cliënten is al jaren:  “Wat wil jij?” Ik onderzoek hun onderliggende belangen; vraag als nodig door op wat zij vrezen. Mede afhankelijk van wat mijn cliënten willen en aangeven, bepaal ik samen met hen de strategie. De ene keer vergt dat een wat straffer advocatenbriefje (op de bal, niet op de persoon!), de andere keer bel je direct met de (advocaat) wederpartij om juist escalatie te voorkomen.

Advocaat zijn is dus bij lange na niet slechts of grotendeels stevige robbertjes verbaal vechten. Een goede advocaat ziet juist in dat er meer dan alleen juridische en financiële belangen zijn. 

In de mediationopleiding leer ik om nog wat lagen dieper te gaan qua het boven water krijgen van belangen en wensen. Door de communicatie- en de-escalatietechnieken krijg ik een beter zicht op de mens achter zijn/haar conflicten.

Inmiddels ben ik ongeveer halverwege de opleiding. Er ligt nog een stapel boeken om door te spitten (leuk!); ik heb nog circa 10 lesdagen en aantal intervisiebijeenkomsten. Daarna ga ik de examens afleggen. Dus ik ben er nog niet, maar nu al kijk ik anders naar conflicten, naar andere mensen en naar mezelf. Dat is alleen maar winst.

Ik houd van mijn werk als advocaat en ik voorzie dat ik straks ook ga genieten van werken als mediator. Het één hoeft het ander niet te bijten. Sterker, het complementeert mij als mens ook in al het werk dat ik doe.

Zodra ik als mediator de paden op en de lanen in mag, laat ik het jullie weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *