Inhoud nieuw steunpakket coronacrisis

Sascha Janssen Arbeidsrecht, NIEUWS Leave a Comment

De Overheid biedt nieuwe financiële steun voor bedrijven die worden geraakt door de coronamaatregelen. Hieronder een overzicht van de regelingen.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

De aangekondigde subsidie Vaste Lasten Nachtsluiting horeca (VLN) is vervangen door de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en het subsidiepercentage is verhoogd van 85% naar 100%.

Indien u in het 4e kwartaal van 2021 minimaal 30% minder omzet ten opzichte van het 4e kwartaal van 2019 of het 1e kwartaal van 2020 verwacht, dan kunt u Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor uw vaste lasten. Blijkt later dat uw omzet hoger was dan verwacht, Dan heeft u misschien te veel TVL ontvangen. U moet dan mogelijk (deels) TVL terugbetalen. 

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) = Tegemoetkoming in de loonkosten

Heeft u minimaal 20 procent omzetverlies, dan kunt u kunt vanaf december 2021 de NOW 5 aanvragen voor de maanden november en december 2021. Voor de NOW 5 gelden grotendeels dezelfde voorwaarden als voor de NOW 4. Het vergoedingspercentage bedraagt weer 85%.

Startende ondernemers die uiterlijk op 30 september 2021 zijn begonnen, kunnen een voorschot aanvragen. 

Voor de NOW dient u per aanvraagperiode zelf een definitieve berekening aan te vragen bij UWV. Blijkt later dat uw omzet beter is uitgevallen dan verwacht, of is uw loonsom gedaald, dan moet u misschien de NOW (deels) terugbetalen. En let op: indien u niet op tijd een definitieve berekening hebt aangevraagd, moet u het hele bedrag van het NOW-voorschot terugbetalen.

Steun voor evenementen (TRSEC en ATE)

Indien uw evenement niet door kan gaan vanwege de coronamaatregelen, dan kunt u tot en met 31 december 2021 de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC) aanvragen om gemaakte kosten te vergoeden. Het subsidiepercentage is verhoogd naar 100%.

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor TRSEC dan kunt u misschien de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) aanvragen. De Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) is bedoeld voor evenementen die niet in aanmerking komen voor de garantieregeling evenementen (TRSEC-19). De regeling gaat gelden voor evenementen die tussen 10 juli en 31 december 2021 zijn verboden door de Rijksoverheid. De ATE regeling en subsidievoorwaarden worden op dit moment nog uitgewerkt. Naar verwachting wordt de Aanvullende Tegemoetkoming voor Evenementen (ATE) begin 2022 geopend.

Ondersteuning culturele sector

Als uw culturele instelling financieel nadeel ondervindt door de coronamaatregelen, dan kunt u mogelijk aanspraak maken op de suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten. Deze regeling wordt uitgebreid van 25% naar maximaal 55% van de kaarten van de totale reguliere capaciteit per voorstelling. Deze regeling geldt ook voor voorstellingen zonder vaste zitplaatsen.

Ondersteuning voor de sportsector

Omdat bij professionele sportevenementen geen toeschouwers aanwezig zijn, kunt u als belanghebbende compensatie aanvragen voor gemiste inkomsten uit kaartverkoop in de periode van 13 november tot 4 december 2021. Ook kunt u seizoenkaarthouders tegemoetkomen. Daarnaast komt er compensatie voor aanbieders van amateursport. 

Bijstand voor ondernemers (Tozo)

Een groep die echter het nakijken heeft zijn de zelfstandigen. Zelfstandig ondernemers (zzp’ers) kunnen namelijk geen Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) meer aanvragen.

Wel kunnen zij eventueel een beroep doen op de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz).

Tot 1 januari 2022 kunnen zelfstandigen makkelijker Bbz aanvragen want:

  • Gemeenten doen geen vermogenstoets.
  • met terugwerkende kracht van maximaal 2 maanden kan een Bbz-uitkering worden aangevraagd. De gemeente bepaalt de hoogte van de Bbz-uitkering per kalendermaand (in plaats van per boekjaar).
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Ook is niet verlengd de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). De laatste datum waarop TONK kan worden aangevraagd verschilt per gemeente. Kijk derhalve op de website van uw gemeente voor meer informatie.

 Verlenging belastinguitstel 

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen wordt het ‘bijzonder uitstel van betaling’ verlengd tot einde van dit jaar. De kwartaalaangiftes over eind 2021 die u in januari 2022 moet betalen, vallen ook onder het uitstel.

Belasting over steunpakket regelingen? 

U betaalt geen belasting over de TOGS, TVL en TONK. De NOW-uitkering is daarentegen wél belast.

Overige belastingmaatregelen

Tot slot lopen er nog enkele belastingmaatregelen door tot 1 januari 2022 zoals de onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *