Glazenwasser de oren gewassen

Sascha Janssen Arbeidsrecht, NIEUWS Leave a Comment

Werknemer (57 jaar) – glazenwasser van beroep – is sinds juni 2008 in dienst bij werkgever. In de periode van 2015 tot en met 2018 is werknemer gewaarschuwd voor uiteenlopende gedragingen.

In mei 2020 meldt werknemer zich ziek met knieklachten. Nadat hij in juli 2020 onder invloed van alcohol in bedrijfskleding op werk verschijnt, volgt er een ontslag op staande voet. Partijen bereiken daarna een vaststellingsovereenkomst, het ontslag op staande voet komt dus te vervallen, zodat de arbeidsovereenkomst in onderling overleg per december 2020 eindigt. Werknemer blijft in de tussenliggende periode (re-integratie)werk verrichten.

Daarna blijkt dat werknemer in september 2020 – onder werktijd – schoonmaakwerkzaamheden voor derden heeft verricht. wat werkgever betreft is het dan over en uit. Er volgt een (ditmaal niet voorwaardelijk) ontslag op staande voet.

Werknemer vecht zijn zaak aan: hij zou kosteloos een (jarige) oudere vrouw hebben geholpen met het lappen van haar ramen.

De kantonrechter is onverbiddelijk: door zonder toestemming van werkgever onder werktijd èn met spullen van de werkgever de ramen van een derde te lappen heeft werknemer aanleiding gegeven tot dit ontslag op staande voet. Volgens de rechter is het zelfs zo ernstig verwijtbaar, dat werknemer ook zijn (in principe: gebruikelijke) recht op transitievergoeding verspeelt. Zijn handelen kreeg deze werknemer niet meer schoon gepoetst.

Uitspraak is hier te vinden: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2021:3238

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *