Gij zult niet goed praten over flexwerk!

Jensadvocaten NIEUWS Leave a Comment

Deze week kwam het CBS met nieuwe cijfers over de loonkloof op de arbeidsmarkt. Hoogleraar Arbeidsrecht Evert Verhulp gaf bij BNR vervolgens aan verbaasd te zijn over deze loonkloof. https://www.bnr.nl/nieuws/arbeidsmarkt/10387483/flexwerkers-verdienen-structureel-minder-dan-werknemers-in-vaste-dient

Ik ben verbaasd dat een Hoogleraar Arbeidsrecht, nota bene lid van de Commissie Borstlap, verbaasd is/doet. Een kleine uitleg over de zoveelste stemmingmakerij tegen de modern werkenden waar de media weer lekker kritiekloos achteraan hobbelen.

Hoogleraar Verhulp stelt n.a.v. recente CBS cijfers: “ik ben verbaasd dat er inkomensverschillen bestaan voor hetzelfde werk op basis van contracten.” Nou ik niet. Een concreet voorbeeld uit de praktijk.

Bij JENS op kantoor hebben we “vaste secretaresses” in dienst. Echter i.v.m. vakanties, verloven, piekwerk e.d. schakelen wij ook soms studenten in voor secretarieel werk. Al jaren. Deze flex-secretaresses krijgen inderdaad een lager uur loon dan onze vaste secretaresses. Waarom? O.a. omdat zij veel jonger zijn (begin 20) en veel minder werkervaring hebben en omdat zij niet al het werk (kunnen) doen dat onze ervaren vaste secretaresses doen. Kortom: er is inderdaad een loonkloof gebaseerd op kennis, ervaring en kunde. De student-secretaresses vinden het erg leuk om bij ons te werken (kijkje ook in de keuken) en verdienen meer dan in een horecabaantje. Kortom, deze loonkloof valt te goed te begrijpen, mits je natuurlijk geen tunnelvisie hebt op flexwerk.

CBS maakt overigens wèl de nuance, namelijk dat de loonkloof tussen flex en vast voor groot deel ook verklaard wordt doordat veel flexwerkers jong en/of lager opgeleid zijn. Kortom: CONTEXT! Het is dan ook niet raadzaam alleen maar te roeptoeteren op basis van cijfers zonder deze in de juiste context te plaatsen. Dat zou een Hoogleraar, lijkt mij, toch moeten weten. Maar goed velen, ook in de media, kijken niet graag naar de voordelen van flexwerk. Stel je voor zeg dat er een evenwichtiger beeld over flexwerk zou ontstaan, dat moeten we met zijn allen natuurlijk niet hebben!

Waar deze Hoogleraar echter volledig uit de bocht vliegt, is daar waar hij in zijn verhaal er ook maar gelijk de “slechte werkomstandigheden van flexwerkers” er in zijn antwoord aan BNR in fietst. Waar baseert hij dat op? Ik heb geen idee. En BNR heeft hierop blijkbaar niet doorgevraagd. Gelukkig heeft INSEAD, niet de minste, recent onderzoek gedaan en vastgesteld dat kluswerkers in het Verenigd Koninkrijk vaker positieve effecten van hun werk melden dan mensen die ergens in vaste dienst werken. Dat staat hier o.a.: https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4819996/freelance-werk-platform-opdrachtgever-tevreden-onderzoek

Overigens stelt BNR dat @rooswouters namens een lobbygroep voor flexwerkers praat. Ook al weer onjuist en een onterecht #frame. De @werkvereniging treedt op voor alle modern werkenden! Dat kunnen dus ook opdrachtgevers zijn óf ook, ja ja, WERKNEMERS IN VASTE DIENST!

Ter toelichting: de Werkvereniging heeft als doel dat alle werkenden zich verzekerd weten van dezelfde basis aan zekerheden die meebewegen met diens leven, werk en de keuzes die daarin gemaakt worden. Daarvoor is een sociaal stelsel nodig waarin zekerheden gekoppeld worden aan mensen i.p.v. van aan hun formele relatie tot de arbeidsmarkt. “Lobbyclub voor flexwerken” is dus feitelijk onjuist en doet helemaal geen recht aan het unieke en noodzakelijke geluid van de Werkvereniging.

Of zoals op Twitter ook terecht werd opgemerkt: “Door iedereen in het keurslijf van een vast dienstverband te fietsen, ontneem je iedereen allerlei vrijheden. De zzpers, de flexwerkers, de ondernemers die met andere ondernemers willen samenwerken etc. “”https://twitter.com/CharlottesLaw/status/1164813358513545218?s=20

En dan nog deze open deur alert: flexwerkers hebben het (grote) voordeel dat zij flex werken. Zo deed ik als student veel uitzendwerk. Kon ik lekker werken wanneer ìk dat wilde. Als je dus praat over een loonkloof, moet je ook benoemen wat die flex of modern werkenden dan voor of beter hebben ten opzichte van de werknemers in vast loondienstverband. Anders wordt het immers een appels <-> peren vergelijking. Maar ja zoals een Wijze uit ’t Oosten al aangaf op Twitter: ” Er schuilt een groot gevaar in om de voordelen van flex en zzp te benoemen. Als vastwerkenden er lucht van krijgen, worden ze depressief en arbeidsongeschikt, of verbreken ze hun ketenen. En wie moet dan straks de tl-buizen uitdoen in het hoofdkantoor van de BV Nederland?https://twitter.com/PierreSpaninks/status/1164817115167125504?s=20

Werk ze allemaal! Flex, modern, vast zittend, whatever, als je er ook maar wat lol uithaalt.

Sascha Janssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *